Wat is Shiatsu

Shiatsutherapie is een geweldige vorm van therapie, werkelijk alle klachten kunnen aangepakt worden. Klachten waarvan je niet meer weet waar je ermee terecht kunt, misschien wel juist die klachten zijn met shiatsu te verbeteren of te verhelpen. 

Waarom zou je het niet proberen? Er mee leren leven kan altijd nog!


Shiatsu kan helpen bij o.a. onderstaande klachten:

  • Vitaliteit/ stress: spanningsklachten, vermoeidheid, burn-out, weinig energie, slapeloosheid, (postnatale) depressie
  • Blessures/bewegingsapparaat: nek-, schouder-, rugklachten, stijve spieren, fibromyalgie
  • Spijsverteringsstelsel: buikpijnen, maag- of darmaandoeningen
  • Emoties: onzekerheid, stemmingswisselingen, kwaadheid/agressie, angsten, verdriet
  • Pijn: alle hoofdpijnen, migraine, duizeligheid
  • Vrouwenklachten: menstruatie, PMS, menopauze


Shiatsu is een japanse massagetechniek en betekent letterlijk vingerdruk. Het wordt ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd.
Shiatsu-therapie is een vorm van manuele therapie die bestaat uit het geven van druk (met behulp van duimen, vingers, handpalmen, ellebogen of knieën. Er word druk gegeven op de meridianen (energiebanen) van het lichaam, om zo blokkades op te heffen en het zelfgenezend vermogen van de ontvanger te activeren. De achtergrond van shiatsu ligt in de Traditionele Chinese Geneeswijze en is een holistische therapie, wat wil zeggen dat lichaam en geest als één geheel benaderd worden.

De behandeling:
De behandeling word gegeven op een futon (stevig matras) op de grond zodat de masseur zijn/haar lichaamsgewicht zo goed mogelijk kan inzetten om, waar nodig, diepe druk uit te oefenen.